miisez?

Tanulás és tanítás a digitális korban. Eszközök, módszerek, történetek, tapasztalatok, háttéranyagok oktatóktól és remélhetően hallgatóktól.

Rovatok

Hirdetések

Friss topikok

Linkblog

Feedek

Egy szombat, egy lépés a szabad szoftverek felé

2009.11.14. 14:40 vigzo

Elhanyagoltam a blogot, de hát a tanítás, a kertészkedés és egyéb ügyek elvontak az irogatástól. Most egy kissé megkésett poszttal igyekszem ezt pótolni.

A többség (kis hazánkban legalább is) aki számítógéppel dolgozik megszokta a Windowst. Szidja ugyan, mérgelődik az erőforrásigényén, az adatvesztésén, az árán, a vírusokon és egyebeken, de kényelmi okokból vagy kényszerből ezt használja. Én is így vagyok (voltam) ezzel.

Persze ott van a Linux disztribúciók sora, de hogy valaki átálljon  mindenestől szabad szoftverre ahhoz komoly elhatározás kell.

Talán ezért is mentem el egy szombaton ide:

 

 

 

 

 

 

Kezdem néhány személyes tapasztalattal:

A konferencián részt vevő mintegy 300 fő közül többségében fiatalok, elkötelezett szabad szoftver használók és linuxguruk voltak. Ez egyrészt valahol várható volt, bár engem meglepett, hogy a sokat emlegetett válság és megszorítások közepette, nem nézett itt körül néhány "öltönyös" infós manager, aki azon gondolkodik, hogy a prémiumát azzal is növelhetné ha pár milliót megspórol a cége a szoftverlicenszeinek lefaragásával. A baráti hangulat mindazonáltal értéke volt a konferenciának, nem láttam céltalanul kódorgó embereket, mint más, hivatalos eseményeken szokás.

A beszélgetéseim megerősítették azt a feltevésem miszerint a kizárólag szabad szoftverek használata nem történt és nem történik meg egy lépésben. Az elsőkénnt a legkönnyebben lecserélhető szoftver a böngésző lehet. Ez sokaknál már meg is történt. Biztonsági és kényelmi okokból egyre többen használnak Mozzillát IE helyett. Az oktatási oldalaimon, ahol ezt mérni tudom kb 45-45 százalék e két böngésző aránya a maradékon osztozik a többi browser. A következő lépés az irodai csomag lecserélése lehet. Az OpenOffice reális alternatívája lehet a Microsoft csomagjának de elterjedtségéről pontos adatokat nem tudtam szerezni. A Sun az OpenOffice.org tulajdonosa ugyanis csak kumulált adatokat gyűjt a letöltésekről, amelyek nem teszik lehetővé az összehasonlítást. A legnehezebb ügy az operációs rendszer lecseélése. Ugyanezen webstatisztikák alapján elsöprő a windows dominanciája, a Linux használók kb 1% körül vannak. Itt az áttörés még várat magára.

Felmerül a kérdés, a Linux tényleg ilyen nehézkes, csak önsorsrontó fanatikusoknak való operációs rendszer? Ha igen, be kell látni, hogy ez a helyzet, és haladni a fősodorral. Ezzel a dilemmával küzdöttem  a konferencia másnapjáig. Egy srác adott egy Ubuntu 9.10 live CD-t (szinte ugyanazon a napon jött ki mint a Windows 7) amit másnap beraktam egy fiatalnak nem nevezhető notebookba. Egy évvel korábban szintén próbálkoztam ilyennel, de akkor a telepítés még az elején elakadt, így most elég szkeptikus voltam. Néhány perc alatt bejött a rendszer és 10 percen belül ment a wifi is. Ezek után feltelepítettem erre a gépre. Az eredmény meglepő volt. Míg a korábbi Windows jóval lassabban állt fel és a megszokott segéd és kezelőprogramok megkínlódtak az erőforráshiánnal, itt ha nem is szárnyalt a rendszer, de jóval gyorsabbnak mutatkozott. Aprogramok telepítésével nem nagyon kellett bajlódni  mert az OpenOffice-t , chat klienst és sok más egyebet magától Felrakott. Eygedül a mobiltlefon címjegyzékének és naptárának a szinkornizációjához kellett némi szoftvervadászat, de végül az is működött. Most is használgatom a gépet, eddig igen jó tapasztalatokkal. A Linux tipikus hiányosságaként emlegetett  a támogatás és frissítések kezelésének hiánya sem áll meg manapság. rendszeresen ránéz a szerverre és a megszokott módon felajánlja a frissítés lehetőségét. 

Nekem személyesen abban sokat segített ez a konferencia, hogy megtegyem a következő lépést a szabad szoftverek irányába. köszönet érte FSF.hu Alapítványnyak mint szervezőnek és a szonzorként közreműködő Andrews IT Engineering Kft-nek

A konferencia programjáról igyekszem még írni addig is a közel 200 oldalas kiadvány itt letölthető

 

 

 

 

1 komment

Címkék: software konferencia tudomány közösségek

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalispedagogia.blog.hu/api/trackback/id/tr711524738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása